Hoe ‘standaard’ eisen competente kandidaten uitsluiten.
18 januari 2021 
1 min. leestijd

Hoe ‘standaard’ eisen competente kandidaten uitsluiten.

Competentie DNA zoals bij testuitslagen van Aimconnect

Competentie DNA zoals bij testuitslagen van Aimconnect

We zijn er allemaal schuldig aan…. Voor het uitzetten van een vacature wordt het werkprofiel van de ideale sollicitant doorgenomen samen met het team. Bij het bespreken komen eisen naar voren als:

  • Minimaal HBO afgerond
  • 5+ jaar in dezelfde branche
  • Kennis van ons softwaresysteem
  • Stressbestendig, flexibel, teamplayer en communicatief sterk

Sommige overzichten gaan uit van meer dan 50 competenties. En toch lees ik in de meeste motivatiebrieven hetzelfde. “Ik ben een echte teamplayer, flexibel, stressbestendig, resultaatgericht en ik heb geen 9 tot 5 mentaliteit.” Ik vind dit altijd erg interessant, want hoe kan het toch dat iedereen over die competenties beschikt? Zijn dat écht competenties die zij bezitten? Of denken zij deze competenties te hebben? En nog interessanter… hebben zij nog andere talenten die zij gewoonweg nog niet hebben ontwikkeld?

Wie is jouw sollicitant

Tuurlijk is het goed om met richtlijnen te werken, je moet toch ergens beginnen…, maar sluit je hiermee niet misschien je beste kandidaten uit? Ik kijk liever naar hoe de nieuwe kandidaat een  verschil kan maken en soms maak je dan juist de keuze voor diversiteit.  Een samenstelling van een team met verschillende competenties en karakters maakt een team ook sterker. Het is de kunst om goed te kijken naar wie de kandidaat echt is en naar wie zij denken te moeten zijn om de vacature te kunnen vervullen.

Laatst sprak ik een sollicitant die middels het benoemen van verschillende voorbeelden vertelde dat zij erg gestructureerd en stressbestendig is. Zo houdt zij van plannen, maakt zij dagelijks verschillende lijstjes en is haar huis altijd super netjes. Maar ben je dan écht gestructureerd en stressbestendig? Of heb je lijstjes en een net huis nodig om goed te kunnen functioneren? Om de constante chaos in je hoofd te ordenen?

Competentie DNA

Er worden zes verschillende onderdelen onderscheiden: kennis, vaardigheden, waarden en normen, motivatie en ambitie, persoonlijke kwaliteiten en aanleg & intelligentie. Allemaal factoren die bepalen welke competenties jij bezit en kan ontwikkelen. De uitkomst van deze factoren zijn bepalend voor het werkgedrag van de sollicitant, de resultaten en de dynamiek in een team.

AimConnect probeert daarom zo min mogelijk te selecteren met instrumenten of criteria die lage validiteit hebben zoals werkervaring, leeftijd en opleiding. Middels de inzet van assessments weten wij te achterhalen of iemand écht het juiste competentie DNA heeft en daarbij de mogelijkheid tot ontwikkeling.

De werkeloosheid groeit en daarmee de sollicitanten voor jouw vacature ook. Staar je niet blind op de kennis, zorg dat je de persoon achter het CV leert kennen. Alleen dan creëer je een échte match.

Over de schrijver
Reactie plaatsen