'Ik moet mijn werk leuk vinden'
31 maart 2021 
1 min. leestijd

'Ik moet mijn werk leuk vinden'

Ik hoor steeds meer mensen om mij heen dat zij niet gelukkig zijn in hun werk. Ze komen steeds negatiever thuis en merken dat ze met steeds meer tegenzin naar het werk gaan.

Sommige mensen komen gedurende hun studie erachter wat ze willen worden of in welke branche ze willen werken; Juf, in de fashion industrie, Developer, Psycholoog, you name it….. Dit zijn ze geworden en ze zijn voor 95% gelukkig in hun werk (er is altijd ruimte voor verbetering). Mensen zoals ik, die nooit echt een ‘passie’ voor iets hadden, is het vinden van jouw talent en werk waar je gelukkig van wordt, een grote zoektocht.

Gelukkig zijn in je werk is super belangrijk, het maakt je een positiever en gezonder mens. Daarom is het essentieel dat je jezelf gaat afvragen waar jij gelukkig van wordt en dat je deze vragen blijft stellen, want jouw idee van geluk zal met de jaren weer veranderen. Zo kan het zijn dat je een paar jaar geleden op zoek was naar een baan waarin je je zoveel mogelijk kon ontwikkelen en ben je nu op zoek naar een baan waarin jij de mogelijkheid krijgt om je kennis weer door te geven.

Als recruiter stel ik vragen aan kandidaten als: ‘Wat vind je nu echt leuk aan je werk en wil je in een andere baan echt niet missen?’ ‘Waarom kijk je verder naar een andere baan? Wil je meer vrijheid zodat je meer kan genieten van je gezin? Of wil je juist wat een functie waarin je meer verantwoordelijkheid hebt en dus meer druk?’

Vaak zijn mensen al op zoek naar een andere baan zonder dat zij écht weten wat hen gelukkig maakt. Je weet dat je ongelukkig bent in de baan die je nu hebt, maar waar komt dat door? Zoek dat eerst voor jezelf uit. Denk na over jouw werkwaarden. Welke werkwaarden zijn er allemaal en wat is jouw top 3? Maak een top 3, houd je daar aan in jouw zoektocht en laat je niet leiden door invloeden van buitenaf.

Ook ik heb me vaak laten leiden door invloeden van buitenaf. Zo was ik er zeker van dat ik veel geld wilde verdienen. Waarom? Ik wilde van het vooroordeel af dat je zonder studie nergens komt. Ik wilde laten zien dat ik meer kon verdienen dan de mensen om mij heen, die wel gestudeerd hadden.

Nu heb ik keuzes gemaakt waardoor ik krapper zit dan ooit, maar ik ben ook gelukkiger dan ooit; ik doe wat ik leuk vind, ik heb de vrijheid waar ik zo naar verlangde, ik ontwikkel mij elke dag… mijn eeuwige onrust is (voorlopig) gesust.

Zoals Simon Sinek zegt: I believe loving your work is a right and not a privilege. Period.
You Have the RIGHT to Love Your Job | Simon Sinek – YouTube

Nog op zoek naar jouw werkwaarden? Maak je eigen top 3
Werkwaardenlijst | Overzicht 50 belangrijkste werkwaarden (jobpersonality.com)

Over de schrijver
Reactie plaatsen